OVOCNÁ ZMES Z ČERVENEJ REPY 100g
Kód: 837Podrobný popis
Zloženie
Kúsky jablka, Hrozienka, Kúsky mrkvy, Červená repa 9%, Aróma prírodná, Kúsky jahôd 2%, Kvety slnečnice, Kúsky vanilkyNálev a chuť čaju
Harmonickú súhru sladkej mrkvy, hrozienok a jahôd skvelo dotvárajú kúsky červenej repy. Svieži prvok prináša kompozíciu jabĺk, veľmi ľúbivý podtext dodávajú kúsky vanilky. Tento červený čaj je skrátka účasný. Naozaj nie je vôbec potrebné ho zladiť.
Moc dobre chutí teplý, ale ak dávate prednosť studeným nápojom, naplňte poháre ľadom, prelejte cez neho vlažný čaj a výsledok ozdobte čerstvými jahodami a mätou. Úspech zaručený.
Pôvod čaju
Ovocná zmes z červenej repy by mohla pokojne vyrásť na vašej záhradke. Teda okrem vanilky, pre tú by ste si museli zájsť na Madagaskar alebo do Indonézie. My sme na miešanie tohto čaju išli trochu inak - suroviny sme nakúpili u prevereného európskeho dodávateľa, ktorý ich všetky pekne vybral, nakrájal, lyofilizoval, navážil a zabalil. Nechal si dokonca z každej dávky urobiť testy na prítomnosť ťažkých kovov a ďalších zdraviu škodlivých látok. Všetko dopadlo dobre, takže sme kombinovali a ochutnávali, až vznikla táto čarovná ovocná zmes.
Vďaka tomu, že ovocie i zelenina sú sušené mrazom, uchovávajú si až 90 percent všetkých vitamínov a antioxidantov. Navyše vyzerajú, voňajú a chutia ako čerstvé.
Jablká, mrkvu ani červenú repu snáď predstavovať nemusíme. Jahody pozná tiež každý. Možno by sme sa mohli zastaviť pri banilke, ktorej pestovanie je viac než zaujímavé.
Vanilka je jedna z najznámejších korenín, pôvodom z Mexika. Málo sa vie, že kapsula (nesprávne nazývaná lusk) vyrastá na orchidei rodu vanilovník. Starí Toltékovia používali vanilku na ochutenie pokrmov, ale aj ako liečivku. Do Európy sa dostala v 16. storočí a okamžite si získala veľkú popularitu.
Popínavé rastliny dosahujúce v prírode až niekoľkých desiatok metrov plodia v treťom roku. V prirodzenom prostredí je pre vznik kapsúl nevyhnutne nutné opeľovanie včelami rodu Melipona a niektorými druhmi kolibríkov. Preto bola vanilka až do rou 1841 mimoriadne vzácna a veľmi drahá. Jej jediným producentom bolo Mexiko. V roku 1841 objavili vedci spôsob, ako kvety vanilovníku opeľovať umelo. Rastliny boli vysadené na Madagaskar, Réunion, Tahiti, Cejlón, Seychely i do Indonézie. Po zbere sa žlté kapsuly buď sparia vriacou vodou, vystavia na slnku, pod plachtami nechajú zapariť, v polotieni sušiť a nakoniec 8 mesiacov dozrievať, alebo sú rovno striedavo sušené na slnku a zaparované v polotieni. Potom nasleduje dozrievanie.
Návod na prípravu
- Plody zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajovej lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
Dodatočné parametre
Kategória: | Čaje |
---|---|
Hmotnosť: | 0.1 kg |